Түрік кофесі – бірегей дәмі мен қайнату процесі арқылы Түркияда дәмін татуға болатын ең шынайы дәмдердің бірі. Дегенмен, түрік өміріне терең әсер еткендіктен, бұл елдердегі кофе кофеинді сусын ғана емес, қонақжайлылық пен достықтың символы болып табылады. Түрік мәдениетінен тамыр тартқан бұл хош иісті сусынды бірге ішу – адамдарды жақындастыратын, әңгімені тереңдететін қастерлі сәт. «Бірге ішілген бір шыны кофе жүректе қырық жыл сақталады» дегендей. Осыған сәйкес 2013 жылы ЮНЕСКО түрік кофесін материалдық емес мәдени мұралар тізіміне қосты. Содан бері 5 желтоқсан «Дүниежүзілік түрік кофесі күні» ретінде тойланады. Осындай ерекше күннің құрметіне осы эксклюзивті сусынның тарихын білейік.
Түрік жеріне келу
Кофе алғаш рет Йемен арқылы Стамбулдағы Сұлтан Сүлейменнің сарайына Осман империясы кезінде келген. Сарай асханасының аспаздары оны дайындаудың жаңа техникасын ойлап тапты. Түрік кофесі атауын түріктер ойлап тапқан осы дайындау әдісінен алады. Түрік кофесі сарайда танымал сусынға айналғаннан кейін Стамбул көшелеріне жол тартты. 16 ғасырда адамдар кофе ішу кезінде араласатын қоғамдық кофеханалар ашыла бастады. Стамбул космополиттік және сауда орталығы болғандықтан, кофе кейінгі кезеңде қайтадан шекарадан өтті. Трейдерлер кофе дәндерін алыс елдерге сата бастаса, еуропалық дипломаттар мен басқа шенеуніктер өз елдеріне кофе мәдениетін енгізді.
Түрік мәдениетіне енген дәстүр
Түрік кофесі ғасырлар бойы түрік мәдениетінің ажырамас бөлігіне айналды. Оны ерекше ететін нәрсе — оның қайнату әдісі өзгеріссіз қалды. Дәмді түрік кофесі үшін өте ұсақ ұнтақталған кофе қажет. Содан кейін кофе ұзын тұтқасы және құйылатын шүмегі бар шәйнекте дайындалады, оны чезве деп атайды және кішкене шыныаяқтарда береді. Кофедегі қантқа келетін болсақ, кофе ішушілер аздап қант қосылған, жеңіл тәтті немесе тәтті кәдімгі кофені таңдай алады.
Түрік кофесі дәстүрлі түрде бір стақан сумен және түрік ләзімімен беріледі. Су кофе әуесқойларына дәм бүршіктерін тазартуға және кофенің дәмін толық сезінуге көмектеседі. Кофенің түрік мәдениетінде маңыздылығы сонша, тіпті «кахвалты» түріктің таңғы ас деген сөзі кофе алдында тамақтану деп аударылады. Түркияда кофе ішуге әрқашан себеп бар. Кофе әр тамақтан кейін ас қорыту құралы ретінде ішілетіндіктен, ол достармен сөйлескенде немесе үйге барғанда жүреді. Бұл шын жүректен әңгімелер кезінде сәуегейлік — түрік кофесіне байланысты қызықты түрік ойыны. Түріктер бос уақыттары болса, жердің пішініне қарап сәуегейлік айту үшін кофе шыныаяқтарын аударады. Достармен бірге шыныаяқ ішіндегі суреттерді түсіндіру қызықты рәсім. Түрік кофесін беру діни мерекелерден бастап келісімдерге дейін ерекше жағдайларда да сөзсіз.
Гурмандарға арналған түрік кофесінің сорттары
Классикалық түрік кофесі бүкіл елде күнделікті ішілетінімен, әр аймақта көптеген сорттар бар. Мысалы, мастика ағаштары көп өсетін Эгей аймағында түрік кофесі мастика шайырымен дайындалады. Кофеинсіз және жемісті дәмі бар Menengiç кофесі Газиантептегі жергілікті деликатес болып табылады. Ол Түркияның оңтүстік-шығысында туған Pistacia terebinthus ағашының дәнінен жасалған. Сол сияқты оңтүстік-шығыс Мардин мен Шанлыурфа қалаларында мырра кофесі таңдалады. Мирра — әлемдегі ең күшті кофелердің бірі және тұтқасы жоқ шағын шыныаяқтарда беріледі. Ашық кофені ұнататындар үшін ұнтақталған дибек кофесі тамаша нұсқа болуы мүмкін. Түрік кофесінің түрлері де қыздырылған құм, көмір немесе күл сияқты дайындау әдісіне байланысты өзгереді.
Көбік түрік кофесін жасауды үйреніңіз
Дүниежүзілік түрік кофе күнін көбік түрік кофесін жасау арқылы тойлауға болады. Бастамас бұрын, кофе дәндерінің мүмкіндігінше жаңа екеніне көз жеткізіңіз. Сізге фильтрлі кофеге қарағанда майдарақ ұнтақтау қажет болады. Кофе мен суды кастрюльге араластырып, қалағаныңызша қант қосып, баяу отта қайнатыңыз. Кофе қайнағаннан кейін оның үстінде көбік қабатын көресіз. Егер сіз оны мұқият құйсаңыз, көбік жоғарыда қалады. Сіз кофені бір стақан сумен рахаттана аласыз. Немесе осы маңызды сусынды өз елінде тамашалау үшін Түркияға демалуды бірден жоспарлай аласыз.
www.goturkiye.com