ЭМИНЕ ЕРДОҒАННЫҢ ҚОЛДАУЫМЕН ПРЕЗИДЕНТТІК КЕШЕНДЕ 21-27 МАМЫР АРАЛЫҒЫНДАҒЫ «ҒАСЫРЛЫ ТӘМДЕРДІҢ КЕЗДЕСУ ОРНЫ: ЖЕТІ АЙМАҚТЫҢ ТҮРІК АСПАЗЫ» БАҒДАРЛАМАСЫ БАСТАЛДЫ.

Бірінші ханым Ердоған ашылу салтанатында сөйлеген сөзінде Анадолының мыңдаған жылдар бойы құнарлы жерлеріне тоқталып, «Анадолы адамзаттың, өркениеттің және мәдени дамудың білім банкі. Бұл ата-баба тұқымының мекені Оның біріншісі ондаған мың жыл бұрын жерге құлаған, ол мыңдаған жылдар бойы бір аспан астында болды. Бұл бүгінде сол рецепттермен дайындалған ежелгі рецепттер елі» деп атап өтті.

Ата-бабадан қалған аспаздық қазынаның өткен өркениеттердің мыңдаған жылдардағы әдет-ғұрыптары Анадолы селжұқтары мен Османлылардың бай империялық дәстүрлерімен араласуы арқылы дүниеге келгенін атап көрсеткен бірінші ханым Ердоған: «Адамға бағытталған өркениет идеясы күшейді. Ғасырлар бойы түрік асханасының үстелінде өңделіп, біздің денемізбен бірге жүрегімізді де біріктіреді. Қуаныштан қайғыға дейінгі өлім осы кестелердің алуан түрлілігі мен біріктіруші күшімен ерекшеленеді » деді.

Түрік асханасына арналған 21-27 мамыр апталығының түрік тағамдарын лайықты түрде таныту үшін бірегей мүмкіндіктер беретініне назар аударған бірінші ханым Ердоған осы аптаның барлық халықты біріктіретін дәстүрлі кездесуге айналуын тіледі.

Осы шара шеңберінде мына мәселелер жүзеге асырылды:
– Түркияның 7 аймағының мәдени мұрасы мен аспаздық мәдениеті көрмеде көрініс тапты;
– Түркияның әр аймағынан алынған 21 өнім көрмеге ұсынылды;
Аталған шарада түріктер жеріндегі ата-бабадан келешекке мұра болып қалған тұқымдар да қамтылды.
Көрмеге келген қонақтарға түрік локум, түрік кофесі мен боза ұсынылды.
Түрік тағамдарына арналған көрмені 1 ай бойы тамашалауға болады.